A Grand Canyon

Flagstafftól kb. másfél órát autóztunk a Grand Canyon Nemzeti Parkig. A park bejárata előtt lévő kis város Tusayan, egy remek hely. Itt mindenki a turizmusból él. Közvetlen Tusayan szélén van a repülőtér, aki ide téved, annak jó szívvel ajánlom, hogy fizessen be egy repülős vagy helikopteres kirándulásra. Hiszen annyira nagy maga a kanyon, hogy akármennyire is igyekszik az ember, kocsival csak egy nagyon kis részét látja. Ezek a túrák olyan 100-500 dollárba kerülnek, célszerű betervezni. Aznap estére volt egy remek programunk Vegasban, ezért a tervezettnél kevesebb időt töltöttük a kanyonnál. Bár hétközben ugye több különböző pontját is megnéztük, ezért nem ért meglepetésként a páratlan látvány.

Ha már Grand Canyon, akkor egy tévhitet el kell oszlatni, és itt utalnék vissza az indiánokra. Van egy terület, ami egy indián rezervátum része, és nagyon sok túrát szerveznek oda, mondván, hogy ez a Grand C. pedig igazából nem a Nemzeti Park része. Itt az indiánok belépőt és fejpénzt szednek mindenért, még a fotózásért is. Sokan mégis ezt a programot választják, mert ez elég közel esik Vegas-hoz (max. 2 óra), a déli peremért pedig 5-6 órát kell utazni. Ez csak egy üzleti fogás, nem több. Szóval, aki teheti kerülje el inkább a Skywalk-hoz hírdetett kirándulásokat, megéri megnézni az igazi Nemzeti Parkot, és rászánni az időt.

 

grandkroute

Visszatérve Tusayan-hoz, van a városban egy IMAX mozi, ahol egész éven át egy filmet vetítenek a Grand Canyonról, ami nagyon látványos, érdemes ezt is megnézni.

A Nemzeti Parkokat Amerikában ugyanaz a szervezet üzemelteti, ezért az éves bérletünk ide is érvényes volt. Ugye az éves bérletünk 80 dollár volt, ide a belépő 30 dollár lett volna, és egy hétre érvényes. Hozzáteszem ezt kocsira adják, és nem személyre, nem az a cél, hogy ebből éljenek meg, ha gyalog mész ingyen van, ha egész nap ki-be cipeled az embereket, annak sincsen semmi költsége. És még emellé belefér nekik az, hogy megállóhelyeket betonoznak és aszfaltoznak ki, mosdókat üzemeltetnek, és ingyenes buszjáratok közlekednek itt is egész nap. Nem is értem, hogy a BKK hogyan tud veszteséges lenni. 🙂

A képek két helyszínről vannak, az egyik a Page városa mellett található Horseshoe Bend, a másik pedig a Tusayan-nál lévő Nemzeti Parkból megtekinthető látvány.